WinWin Geld
Een aantal dagen voordat al het geld van de succesvolle staatsbon van vorig jaar vrijkomt, hebben de meeste grootbanken zich in de strijd geworpen om een deel van de miljarden binnen te halen. Heel wat banken hebben daarom termijnrekeningen gelanceerd met verhoogde rentes. Een overzicht van welke bank, welke 'actie' aanbiedt.
Vorig jaar tekenden ruim een half miljoen mensen in op een eenjarige staatsbon, goed voor een recordbedrag van 21,896 miljard euro. Dat geld komt volgende week woensdag vrij, plus de intresten van netto 2,81 procent: alles samen meer dan 22,5 miljard euro.
In een poging om dat geld te recupereren, pakken verschillende banken uit met speciale acties. ING gooide begin deze week de knuppel in het hoenderhok door een termijnrekening te lanceren met een brutorente van 3,8 procent op 1 jaar. Wie zich de voorbije maand al registreerde, krijgt 4 procent.
Daarop volgden verschillende banken. Belfius heeft zich in de strijd gegooid door met een gelijkaardig product te komen als concurrent ING. De bank biedt ook een termijnrekening aan met een looptijd van 6 maanden of 1 jaar en een brutorente van 3,8 procent.
Verder komt ook KBC met een gelijkaardige formule. De bank lanceert een kasbon en 2 termijnrekeningen, met een rente van 4 procent bruto op 6 maanden en 3,8 procent bruto op 13 maanden. Het aanbod geldt wel alleen voor 'vers' geld dat de bank binnenkomt, dus niet voor geld dat al op rekeningen staat bij dezelfde bank.
Keytrade Bank en Beobank brengen allebei een eenjarige termijnrekening op de markt met een brutorente van 3,4 procent. Beobank biedt daarnaast ook nog een termijnrekening aan van 3,8 procent bruto op 6 maanden.
Deutsche Bank heeft de rente op haar termijnrekeningen op 3 en 6 maanden verhoogd tot 3,8 procent. Het aanbod geldt wel pas voor inlagen vanaf 100.000 euro. Een uitgebreid overzicht van de verschillende termijnrekeningen en andere spaarproducten is te vinden op spaargids.be.
Bij de verzekeraars pakt AXA uit met een zogenoemd tak 44-aanbod. Dat combineert een spaarverzekering met gewaarborgde rente van 2,5 procent plus eventuele winstdeelneming en een beleggingsverzekering. Argenta volgt de concurrentie niet en zegt te passen voor "eenmalige stunts".
Waarom doen banken dit?
Volgens VRT-journalist Steven Rombaut toont dit alles aan dat banken er alles aan willen doen om de 22 miljard te recupereren die ze vorig jaar aan de staatsbon zijn kwijtgespeeld. "Spaargeld is voor hen een soort van goedkope grondstof, waarmee ze dan bijvoorbeeld leningen kunnen geven."
Volgende week dinsdag wordt de rentevoet van de nieuwe staatsbon bekendgemaakt. Die nieuwe staatsbon van 1 jaar zal volgens Rombaut wel niet kunnen tippen aan de termijnrekeningen die de banken aanbieden.
"De termijnrekeningen met een brutorente van 3,8 procent brengen netto 2,66 procent op, terwijl de staatsbon wellicht minder dan 2 procent zal opbrengen. Dus met wat vertraging is minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V) in zijn opdracht geslaagd: de banken meer rente doen geven."
Beluister: Professor Financiële Economie Kenneth De Beckker (Open Universiteit & KU Leuven) bekijkt het voorstel van Belfius in De Wereld Vandaag op Radio 1
Ook Belfius mengt zich in strijd om staatsbonmiljarden
Meest gelezen
- Oorlog Rusland-Oekraïne Russische president Poetin niet gearresteerd in Mongolië ondanks arrestatiebevel van Internationaal Strafhof ma 02 sep 17:43
- Oorlog Rusland-Oekraïne Was Oekraïense offensief in Rusland "serieuze inschattingsfout" nu cruciale stad in Russische handen dreigt te vallen? zo 01 sep 12:18
- Meise "Onwaarschijnlijk": gemeentearbeider graaft grond weg om doel van voetbalclub KFC Meise op reglementaire hoogte te kr... ma 02 sep 16:18
- Economie Game Mania vraagt faillissem*nt aan nadat geen overnemer werd gevonden ma 02 sep 19:30
- Europa Oostenrijk wil net als Duitsland veroordeelde Afghaanse criminelen deporteren naar thuisland ma 02 sep 15:53
- Liveblog Liveblog - Conner Rousseau is ervan overtuigd dat "Vlaamse regering voor lokale verkiezingen zal landen" Update ma 02 sep 20:35
- Buitenland Scheepswrak Titanic verliest iconische reling: "Metaal weggevreten door microben" ma 02 sep 17:15
- Economie Carpetright vraagt faillissem*nt aan: 16 winkels blijven gesloten ma 02 sep 12:58
- Bilzen Parket onderzoekt vreemde aanrijding op spoorweg in Bilzen: "Rol van alle aanwezige partijen wordt onderzocht" Update vr 12 mei 2023 21:27